Workshop cyanotypi med Peter Wiklund – 25 augusti

300kr

Söndagen 25 augusti 2024 kl 9-16 ordnar vi en workshop i cyanotypi under ledning av Peter Wiklund. Workshopen hålls i FOTOverkets lokaler, strax söder om Linköping.

Kursavgift 1500 kr. Bokningsavgift 300 kr, betalas genom att köpa kursen här. Resterande 1200 kr betalas mot faktura 4 veckor innan kurstillfället.

I priset ingår allt material som behövs samt fika och enklare lunch.

Om cyanotypi och workshopen

Cyanotypi är ett enkelt, billigt och fullkomligt fascinerande sätt att framställa bilder.
Tekniken har använts i närmare 200 år, och har de senaste decennierna blivit allt mer populär bland fotografer, konstnärer och andra bildmakare.

I den här kursen får du till att börja med lära dig att framställa bilder utifrån växter och föremål som du hittar runt omkring dig, till exempel blommor, löv, dricksglas eller fjädrar.
Men du kan även få testa att göra unika cyanotypier av dina vanliga digitala fotografier med hjälp av ett negativ som vi skriver ut från datorn.
Ytterligare ett alternativ är att rita ditt motiv på ett transparent ark och använda detta som negativ.

Allt det du lär dig kan du sedan fortsätta med hemma på egen hand, för det behövs ingen som helst avancerad utrustning.

Principen är att vi blandar till en ljuskänslig lösning som sedan penslas på ett akvarellpapper. När den har torkat exponeras papperet, tillsammans med till exempel olika blommor eller ett negativ, ute i solen (alternativt framför en solarielampa). Därefter ”framkallas” den karaktäristiskt blåa bilden framför dina ögon i helt vanligt vatten.

Du som vill kommer att kunna fördjupa dig i tekniken genom att testa andra att använda andra material än akvarellpapper (till exempel tyg) och genom att tona dina bilder i te eller kaffe.

Inga förkunskaper krävs. All utrustning och kemi som du kommer att behöva finns tillgänglig.

Om kursledaren

Peter Wiklund har haft ett passionerat intresse för experimentella fototekniker i fyra decennier.

Han har ställt ut sina bilder i ett stort antal grupputställningar och hållit workshops i hålkamerafotografi och cyanotypi under många år, framför allt på Gotlands folkhögskola i Hemse.

www.peterwiklund.se

Avbokning

Vid eventuell avbokning återfås inte bokningsavgiften. Vid avbokning inom 4 veckor från kurstillfället återfås de 1200 kr endast om vi lyckas fylla platsen med någon annan.

Frågor?

Eventuella frågor om workshopen eller FOTOverket ställs lämpligen till info@fotoverket.se.

4 i lager

Ytterligare information

Kategori: